A jó táncos mozdulatai tökéletesek, kisugárzása magával ragadó, mindenki ámulattal nézi ahogy a parketten mozog. Jól is van így, kellenek a példaképek, hogy motiváljanak utunk során.

De hogyan csinálják? Hogyan lesz valaki igazán jó táncos? Sok tánctanártól hallhatod, hogy ez nem varázslat és még csak nem is az „Isten adta tehetség” okolható. Ahhoz, hogy valaki kihozza magából a maximumot sok olyan jelentéktelennek tűnő tényező is közrejátszhat, amire elsőre nem is gondoltál volna.

Ebben a cikkben összeszedtünk 21+1 olyan dolgot, amit minden igazán szuper táncos másképp csinál, mint az átlag.

A kiváló táncosok…

1. Legyőzik a kifogásaikat, hogy miért is ne gyakoroljanak ma…

Hiszen tudják, hogy ha nem szánják rá a megfelelő mennyiségű időt az órán hallottak kigyakorlására, a kívánt eredmények is elmaradnak. Ha te is kiváló táncos akarsz lenni, ezt tartsd mindig szem előtt.

2. Komolyan veszik a zenét

És ki is használják a különböző számok különböző hangulatát és igyekeznek a lehető legérzékletesebben interpretálni, megjeleníteni azt.

3. Gyakorlás közben gyakran használják a tükröt és videofelvételeiket

A tükör óriási segítség a táncosoknak minden szinten, hiszen azonnali visszajelzést ad táncod minőségéről, és segítségével könnyedén korrigálhatod a mozdulatokat. Állj a tükör elé és először lassan, majd egyre gyorsuló tempóban ismételd a mozdulatot, melyet fejleszteni szeretnél. A videofelvételek szintén nagyon jó mankók ehhez. Táncórák végén nyugodtan kérd meg oktatód, hogy a tanult lépéseket, mozdulatokat táncolja fel neked videóra, amik nagy segítségedre válnak majd azok felidézéséhez és helyes kivitelezéséhez.

4. Kielemzik a táncukról készült videókat.

Ez előszörre fájdalmas lehet, de hosszú távon hatékonyan segíti a fejlődést. Kérj meg valakit, hogy készítsen rólad 30-60 másodpercnyi videót miközben táncolsz, majd otthon alaposan elemezd ki a látottakat. Nézd meg mi az, ami tetszik a mozdulataidban és mi az amit még fejlesztened kell. Ne aggódj, senki nem születik tánccipővel a lábán, és a legtöbb nagy táncosnak is van olyan videója kezdő korából, amit a legszívesebben megsemmisítene.

5. Nem foglalkoznak az ellendrukkerekkel

Unalmas lenne, ha mindenkinek ugyanaz lenne a véleménye… különben is a fotelból ülve általában mindenki mindenben profi…

Minden kiváló táncos ezen kívül:

6. Sokat táncolnak egyedül

A partneredre vagy csoportodra való támaszkodás hosszú távon nem hogy segítség, de hátráltatja fejlődésedet. Gyakorold ki a mozdulatokat, a koreográfiát úgy, hogy automatikusan, kívülről menjen, és ne kelljen a többieket lesned. Ha ez már megvan, akkor megfelelő figyelmet tudsz fordítani a tökéletes előadásmódra, és arra, hogy élvezd is, amit csinálsz.

 

7. Állandóan kísérleteznek, önállóan felfedeznek

Nyugodtan kísérletezz a mozdulatokkal, mi az, ami Neked jól áll, ami az erősséged. Merj egyedi lenni!

8. Olyan edzőket/instruktorokat látogatnak rendszeresen, akik hatékonyan segítik fejlődésüket, motiválják őket

Nem feltétlenül az a legjobb edző, aki folyton csak dicsér, hanem az, aki úgy tud segíteni a fejlődésben, hogy az építő jellegű kritikát is el tudod tőle fogadni. Ne feledd, tánctanárod célja is az, hogy folyamatosan fejlődj, és minél magasabb szintre juss.

Az egyik legfontosabb dolog, amit minden jó táncos megtesz:

9. Gyakorolnak, gyakorolnak, gyakorolnak!

Ez remélhetőleg nem is kell magyarázni! Természetesen nem csak a mennyisége, de a gyakorlás minősége is fontos.

10. Figyelmen kívül hagyják a kritikus belső hangot

A negatív gondolatok, amik azt sugallják, nem vagy elég jó, ez úgy sem megy, nincs értelme és hasonlók csupán az önbizalomhiányból táplálkoznak. Céljuk, hogy eltérítsenek belső céljaidtól, eltereljék figyelmed arról, amit igazán szeretnél, és kifogásokat gyártsanak, hogy miért is ne csináld azt. Hagyd figyelmen kívül őket és egy idő után maguktól elhallgatnak.

11. Ismerik testük határait és odafigyelnek rá

Törődj testeddel és meghálálja. Vedd komolyan, ha valamid fáj, ne sajnáld néha pihentetni. Ha kell, kérj tanácsot tanárodtól, vagy egyéb szakembertől.

12. Kihangsúlyozzák egyéniségüket tánc közben

Ez mindenkinek mást jelenthet. A lényeg, hogy a tánc, mint minden más művészet engedélyezi, hogy az alapok alapos ismerete után, a táncos ezen művészet eszközeivel élve kifejezze saját egyéniségét. Ne félj egyedi lenni!

A jó táncos mer egyedi lenni

 

13. Időt fordítanak a nehéz lépések/mozdulatok kigyakorlására

Sok táncos szeret csak arra fókuszálni, ami könnyen megy. Ez jót tesz az egónak, de hosszútávon csak a komolyabb fejlődést akadályozza. Keress és gyakorolj olyan mozdulatokat, amik bonyolultabbak jelenlegi szintednél, és próbálgasd. Légy türelmes és kitartó! A kemény munka előbb vagy utóbb meghozza gyümölcsét.

14. Zenét hallgatnak csak maguk szórakoztatására

Minél több zenét ismersz és minél többet hallgatod a számokat, annál könnyebben felismered a különböző stílusokat és hallod bele a figurákat, a számolást is.

Szembenéznek a kihívásokkal:

15. Rendszeresen kipróbálják magukat fellépéseken, táncesteken

Nem magáért a gyakorlás élvezetéért gyakorlunk. Persze nagyon jó az is, ha szeretsz eljárni az órákra és élvezed a hangulatát, de általában a legtöbb táncos azért tanul és gyakorol, hogy előbb-utóbb „éles bevetésen” is kipróbálja magát. agyon jó alkalom erre, ha tánciskoládnál vannak rendszeres bemutatók, ahol családias környezetben, biztonságos terepen vetheted bele magad az előadó-művészet gyönyöreibe. Ne aggódj, természetes, ha első pár alkalommal a szíved a torkodban dobog, ez a tapasztalattal és rendszeres fellépésekkel hónapok, évek alatt teljesen elmúlik majd és helyette alig várod majd, hogy megmutathasd magad a színpadon.

16. A tánc mellett egyéb módokon is edzik testüket

A megfelelő hajlékonyság és izomzat elengedhetetlen a tökéletes eredmény érdekében. A magasabb szinten lévő táncosok mindegyike eljár kiegészítő edzésekre. Érdemes kitapasztalnod neked melyik stílus jön be, nekem a Body Art és Deep Work lett a megfelelő választás, amik a megfelelő erősítés mellett nagy figyelmet fordítanak az izmok nyújtására is.

17. Kerülik a kifogásokat és a panaszkodást

A negativizmus ezen formái csak arra jók, hogy akadályozzanak a fejlődésben. Számolj le velük!

18. Hisznek magukban

Mindenki képes a fejlődésre. Megfelelő elhatározással, minőségi gyakorlással és önmagadba vetett hittel, no meg tánctanárod segítségével te is képes vagy bármire. Legbelül ezt te is tudod!

19. Barátokkal veszik körbe magukat, akiknek hasonló a céljuk és támogatják őket

Ez talán a legnehezebb pont. Napjainkban a felnőtteknek igen nehezen megy a megfelelő barátok megtalálása. Érdemes időnk nagy részét olyan emberek társaságában tölteni, akik motiválnak, akik örülnek sikereinknek, a negatív embereket, akik folyton lehúzzák a kedvünket pedig messziről elkerülni.

20. Figyelnek a folyamatos, pontos visszajelzésekre

Ha párban táncolsz, partnered is segítségedre lehet ebben, de ezért van ott a tánctanárod, a tükör is. Ne vedd zokon, ha valamiért szólnak, vagy kijavít az instruktor. Érted teszi, nem ellened.

21. Elköteleződnek céljaik mellett

A sor végére került az egyik legfontosabb pont. Az igazán jó táncosok hosszú évekig csinálják, amit szeretnek, folyamatosan fejlődnek, de ez is egy olyan műfaj, ahol mindig lehet még tovább fejlődni. Csak menj tovább akkor is, mikor nehéz, ne add fel, megfelelő kitartással igenis el fogsz jutni oda, ahová szeretnél.

+1 tipp: Motivációs filmek

Rengeteg igen inspiráló film készült igaz történetek alapján. Nem feltétlenül csak táncosokról szólnak, de legtöbbjükre igaz, hogy a főhős nagy hátránnyal indult a többiekhez képest, vagy menet közben éri valami olyan trauma, ami után a legtöbb ember szerint lehetetlen lett volna felállni és folyatatni, pláne nyertesen kikerülni az adott helyzetből.

Ezek a filmek Neked is erőt adhatnak, hogy leküzdd félelmeidet, kishitűségedet. Pár példa a teljesség igénye nélkül, amit szívből ajánlok: Békés harcos útja, Csokoládé, Életrevalók, Bakancslista, Step Up

A motivációs filmek segíthetnek átlendülni a nehézségeken

Kezdd el most!

Ragadj egy jegyzetfüzetet és kérdezd meg magadtól, hogy a fenti pontok közül melyek igazak rád, és melyeken lenne még mit csiszolnod. Értékeld magad őszintén, rajtad kívül ezt úgysem fogja más látni.

Minden egyes ponthoz, amit fejleszteni szeretnél, készíts pár gondolatnyi jegyzetet arról, miben fogsz változtatni.

Például: „Szeretném magamat többet elemezni a videók által”. Ekkor ezt a jegyzetet írom a pont mellé: „Készíts egy perces videót gyakorlás közben. Nézd meg háromszor és válassz ki 2 dolgot, amin javítani szeretnél és gyakorold ki!”

Ezután jöhet a megvalósítás!

Emlékezz, nincs ebben semmi ördöngösség: amint beveted ezeket a pontokat táncod fejlődése érdekében, hamarosan kézzel fogható lesz a változás. Gyerünk, láss neki még ma!

Mit gondolsz a fenti pontokról? Mit adnál még a listához?