Hamarosan elérkezik közös életetek legelső és egyik legszebb napja és már mindent megszerveztetek a legfontosabb dolgoktól a legapróbb részletekig, de a nyitótánc kiválasztására és betanulására még nem gondoltatok?

Cikkünk segít abban, hogy hogyan válasszátok ki a Hozzátok legjobban illő zenét és táncstílust. Abban is tanácsot adunk, hogy mikor kezdjétek el betanulni a koreográfiát, úgy, hogy ne legyen kapkodás és a nagy napon az általatok előadott nyitótánc tökéletes legyen. Arra is kitérünk, hogy mit tegyetek akkor, ha már csak nagyon rövid idő áll a rendelkezésetekre, és mégis szeretnétek az esküvőtökön az első tánccal elkápráztatni a násznépet.

1 tipp: Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő nyitótánc zenét és táncstílust?

Érdemes belemélyedni a Youtube csatornáiba és ötleteket meríteni. Magyarul is elég sok találatot adnak a „nyitótánc”, „esküvői tánc” vagy „meglepetés tánc” kulcsszavak, de érdemes rákeresni angolul a „first dance” vagy „wedding dance” kifejezésekre is. Érdemes rászánni egy kis időt, mert ezzel a módszerrel elég könnyű elindulni, inspirációt szerezni akkor is, ha még semmilyen ötletetek, elképzelésetek nem volt a nyitótáncotokkal kapcsolatban. Párat az általam betanított nyitótánc koreográfiák közül itt találtok.

Második lépésként írjatok össze zeneszámokat, amelyeket mindketten szerettek, vagy közös szép emlék fűz hozzá. (Például amit az első randin hallgattatok, vagy amit úgy éreztek Nektek/Rólatok szól.) Küldjétek el a választott tánctanárotoknak és ő megmondja, hogy az adott zenére érdemes-e, lehet-e látványos nyitótánc koreográfiát készíteni.

Ha tudjátok, hogy esküvőtökön kifejezetten hagyományos Bécsi keringőt vagy Angolkeringőt szeretnétek, akkor könnyű a dolgotok, mindössze megfelelő zenét kell választanotok. Figyeljetek oda arra, hogy a Bécsi keringő 6/8, az Angolkeringő ¾-es lüktetésű, azaz nem táncolható bármely 4/4-es popzenére. Ha nem vagytok benne biztosak, tánctanárotok megmondja, hogy az adott zene alkalmas-e keringőre. Akkor sincs baj, ha a választott zene nem megfelelő ütemű, nagyon szép keringőre hasonlító nyitótánc koreográfiát lehet készíteni a lassabb romantikus zeneszámokra is.

Ha egyik módszer sem vált be, akkor kérjetek segítséget tánctanárotoktól, általában elég sok és sokféle zeneszám lapul a tabletjén. Pár kérdés után nagy valószínűséggel találni fog olyan megoldást, ami elnyeri tetszéseteket.

Nyitótánc

2 tipp: Mikor kezdjük el az esküvői nyitótánc koreográfiáját betanulni?

Ez talán a másik legfontosabb kérdés, hiszen nem mindegy, hogy mennyi időt hagytok a nyitótáncotok koreográfiájának elsajátítására és elmélyítésére. Általánosságban azt mondanám, hogy 2-3 hónappal az esküvő előtt érdemes elkezdeni, de ez nagyban függ a választott zeneszám hosszától, a koreográfia nehézségétől és természetesen az esetleges táncos múltatoktól is.

Irányszámként a 2-3 hónap elegendő egy 2,5-3 perces könnyebb keringő elsajátításához, ha heti egy alkalmat rászántok, akkor is, ha nincs táncos múltatok. Ha ennél hosszabb, bonyolultabb koreográfiát vagy nem egy, de mindjárt 2 táncot is szeretnétek megtanulni, akkor érdemes lehet korábban, akár fél évvel a nagy nap előtt elkezdeni a tánctanulást.

Nyitótánc

3 tipp: Mikor gyakorisággal és milyen hosszú órákat érdemes vennünk?

Ez is nagyban függ az előző két ponttól, ám általánosságban elmondható, hogy a legcélszerűbb heti 1-2 alkalommal 60 vagy 90 perces magánórát venni.

Az első táncórán tanárotok fel fogja mérni képességeiteket és összeveti azt a kívánt nyitótánc koreográfiával és tanácsot fog tudni adni ebben is. Az én tapasztalatom az, hogy a párosok nagy részének – ha időben elkezdik a tanulást – a heti egyszeri 60 perces magánóra elegendő szokott lenni.

4 tipp: Mit tegyünk, ha csak az utolsó pillanatban döntöttük el, hogy mégis szeretnénk táncolni az esküvőnkön?

Ekkor sincs még minden veszve, igaz kompromisszumot kell kötnötök. Egy egyszerűbb nyitótánc is lehet látványos, és nem is kell feltétlenül 3-4 percesnek lennie a koreográfiának.

Igaz, a tánctanulás akkor a leghatékonyabb, ha lassabban, részenként tudunk haladni, és az egyes részeknek van idejük két táncóra között ülepedni. Még jobb, ha gyakorolni is tudjátok otthon. Ha azonban már csak 2-3 hetetek van hátra, innen sincs lehetetlen, ekkor viszont megfontolandó heti több, vagy 60 percnél hosszabb órát venni. Ilyenkor az otthoni gyakorlás is óriási segítség.

Nyitótánc

+1 tipp: Hogyan tehetjük a nyitótánc betanulását hatékonyabbá tenni?

Az egyik legjobb módszer, amit a párosok a legkevésbé szoktak alkalmazni a nyitótánc otthoni gyakorlása. Akkor vésődik be tartósan az emlékezetünkbe a koreográfia, ha nem csak az órán, de utána otthon is felidézitek a tanultakat.

Ha elegendő hely hiánya miatt nincs erre lehetőségetek otthon, akkor jöhetnek az egyéb praktikák. Nyitótáncotok zenéjét hallgassátok meg jó párszor, és képzeletben próbáljátok meg letáncolni a tanultakat, ez is elég hatásos módszer tud lenni.

Szintén óriási segítség az általam csak „videóbírnak” hívott mankó. Ez azt jelenti, hogy minden óra végén a páros saját eszközével, okostelefonjával felveszem zenére és/vagy számolásra az órán tanultakat. A felvétel segítségével elkerülhető minden olyan vita, ami abból származhat, hogy a páros két tagja esetleg nem teljesen ugyanúgy emlékszik vissza az órán elhangzottakra. Ezt a módszert a párosok nagyon szeretik, mert nem csak a vitákat előzi meg, de ha nincs otthon hely vagy idő a közös gyakorlásra, a felvétel nézegetésével is könnyebben megmaradnak az emlékezetetekben a már megtanult tánclépések.

Remélem ez a cikk segítségetekre volt és megválaszoltam pár olyan fontos kérdést, ami által most már világosabb a kép az esküvői nyitótáncotokkal kapcsolatban. Ha van még kérdésetek, keressetek bizalommal, szívesen válaszolok az egyéb felmerülő kérdéseitekre.