A filmtörténet során a tánc nagyon sok forgatókönyvírót és rendezőt ihletett már meg. Egy jól kiválasztott táncos film fülbemászó dallamaival és a látványos koreográfiáival nagyszerű hangulatot teremt, ami képes a nézők tömegeit a képernyő elé vonzani. Kinek ne jutna eszébe kapásból legalább három olyan táncos film, aminek a főcímdala ott cseng ma is a fülében? Esküvői meglepetéstáncoknál, szalagavató koreográfiák elkészítésénél még mindig nagyon sokan kérnek ilyen híressé vált filmes zenét az előadásukba. Nem is csoda, hiszen ezeknek a remekműveknek csupán a felidézése is képes a közönség figyelmét elkapni és kellemes érzéssel, energiával tölteni fel a nézőket.

Lássuk hát a tánctörténelem 8 legismertebb táncos filmjét egyenesen a múlt századból:

Piszkos táncos film

#1 Dirty Dancing – Piszkos Tánc (1987 Dirty Dancing)

A 80-as évek egyik sikerfilmjévé vált Dirty Dancing rendezőjének Emile Arnoldinonak ez volt a legelső filmje, mégis óriási zene- és táncőrületet indított el. A film a romantika a tánc és egy személyes történet ötvözete. Fantasztikus zenéjét, ami napjainkban is igen népszerű, Oscar-díjjal jutalmazták. A tehetséges táncos-színész Patrick Swayze számára ez a film hozta meg az első igazi nemzetközi sikert.

A történet szerint 1963 nyarán a 17 éves Baby jómódú családjával vakációját tölti. Itt ismerkedik meg a tánctanár Johhnyval, akinek mikor új táncpartnerre lesz szüksége, a lány habozás nélkül jelentkezik. A próbák során egymásba szeretnek, amit Baby apja nem jó szemmel néz. Hogy sikerül-e a szerelmeseket szétválasztani, illetve Baby-t eltiltani a tánctól az kiderül a filmből…

#2 Grease (1978 Grease)

A Randal Kleiser által rendezett, 1987-ban bemutatott Grease Olivia Newton-John és John Travolta főszereplésével az egyik legismertebb táncos film. Több betétdala is gyakran felbukkan szalagavatókon, rendezvényeken. A film magyar címváltozata Pomádé, ami azonban nem terjedt el, csak szűk körben használatos. Címét a kor jellegzetes olajozott hajú, barkós, bőrdzsekis fiataljai („Greaser”) után kapta.

A zenés, táncos film két főszereplője Sandy és Danny akik egy varázslatos nyarat töltenek el együtt úgy, hogy azt hiszik, hogy soha többet nem találkoznak az életben. A tanév kezdésekor azonban meglepetésükre ugyanabban a gimnáziumban találják magukat. Természetesen ez a találkozás nem csak kellemes meglepetéseket hoz magával.

A Grease az egyik legnépszerűbb táncos film, a Rock ’n’ Roll kedvelőinek feltétlenül kötelező darab. Lebilincselő hangulata, pörgős zenéi és látványos tánclépései mindenkit mozgásra késztetnek.

#3 Szombat Esti Láz (1977 Saturday Night Fever)

A szintén John Travolta főszereplésével készült és a Grease előtt egy évvel megjelent Szombat Esti Láz tette Travoltát világhírűvé. A diszkó korszakban játszódó film olyan azóta is töretlen népszerűségnek örvendő zenei betétekben gazdag, mint a Bee Gees Stayin’ Alive-ja vagy Night Fever-je.

A John Travolta által alakított Tony Manero, egy 19 éves olasz származású fiatal fiú, aki a helyi diszkó táncos sztárja. Tony hétköznaponként egy festékboltban dolgozik, majd szombatonként tánccipőbe bújik, és bámulatos csípőmozdulataival csábítja a lányokat. Itt ismerkedik meg Stephanie-val, aki szeretne megfeledkezni a múltról és igyekszik nagyvilági hölgyként viselkedni. Ketten együtt fantasztikus párost alkotnak, és Tony fülig beleszeret a lányba…

#4 Gumiláb (1984 Footloose)

A Gumiláb, vagy ismertebb nevén Footloose Amerikában az egyik legkedveltebb táncos film. Két Oscar-díj-ra, Golden Globe és Grammy-díjra jelölték. Főszerepét az elbűvölő Kevin Bacon játssza.

Története szerint Ren édesanyjával Chicagóból egy poros kisvárosban, Beaumontba költözik. A nagyvárosi tinédzserek zenés-táncos életmódjához szokott fiú nehezen találja a helyét az új rideg, konzervatív környezetben. Moore tiszteletes betiltott minden zenét és táncot a községből, miután egy mulatság után négy fiatal meghalt autóbalesetben. Ren szövetségesre talál a városban, az egyetlen embert, aki ellenszegül a szigorú szabályozásoknak. Ő nem más, mint maga Moore tiszteletes lánya Ariel, akivel hamarosan egymásba szeretnek. A bonyodalmakra sem kell így sokat várni…

#5 Táncolj Velem (1937 Shall We Dance)

És most következzen egy igazi klasszikus. Fred Astaire és Ginger Rogers kettősét azt hiszem nem szükséges bemutatnunk.

Az 1937-ben megjelent Táncolj Velem sorban a hetedik a tíz Astaire-Rogers film közül. A Fred Astaire által alakított főszereplő egy balettmester, aki szeretné a klasszikus balett táncot modern jazz vonallal ötvözni. Megismerkedik a step táncosnő Lindával (Rogers) és azonnal beleszeret. A bimbózó románc azonban egyre bonyolultabbá kezd válni, mikor olyan pletykák kapnak szárnyra, hogy ők ketten valójában már házasok…

#6 Flashdance (1983 Flashdance)

Bár a kritikusok szigorúan illették ezt a filmet, a 80-as években felnőtt generáció mégis a szívébe zárta és az évtized elejének egyik legsikeresebb táncos filmjévé vált. A Flashdance Don Simpsons és Jerry Bruckheimer producerek első közös munkája.

A táncos film főszereplője Alex, akinek élete a tánc. Napközben egy gyárban dolgozik hegesztőként, de valódi álma, hogy egyszer híres táncos lehessen. A film olyan kérdéseket feszeget, hogy vajon lehetséges-e tisztán, csupán a tehetségre és tudásra támaszkodva eljutni a csúcsra.

#7 Kötelező Táncok (1992 Strictly Ballroom)

A listánkon az egyetlen ausztrál táncos film az 1992-ben bemutatott Kötelező Táncok című romantikus vígjáték, Baz Luhrmann rendezésében.

A film a táncos világ kliséit, sztereotípiáit mutatja be, sokszor eléggé felnagyítva azokat. A főszereplő Scott Hastings versenytáncosok gyermeke, egészen fiatal kora óta táncol. A fiú fittyet hány a versenytáncok szigorú szabályaira és egyéni stílusával kiborítja táncpartnerét. A szakítás után új partnernőre van szüksége és a szülei legnagyobb megdöbbenésére és ellenkezése ellenére a nem túl dekoratív, ráadásul teljesen kezdő Fan lesz a választottja.

A versenytáncok és társastáncok kedvelőinek kötelező darab!

#8 Ének az Esőben (1952 Singing in the Rain) – Az igazi klasszikus táncos film, amit mindenki ismer

A Gene Kelly, Donald O’Connor, Debbie Reynolds és Jean Hagen főszereplésével 1952-ben megjelent Ének az esőben minden idők egyik legnépszerűbb táncos filmjének számít. Ki ne ismerné azt a képsort, amelyen egy jóvágású férfi egy esernyővel táncol és dalol a szakadó esőben? A címadó sláger igazi örökzöldnek számít, bár azt kevesen tudják, hogy valójában egy korábbi filmből származik, akárcsak a dalok többsége.

Története 1927-ben játszódik a néma filmek virágkorában. Főszereplője Don egy szerencsés véletlennek köszönhetően népszerű sztárrá válik, és filmek sorát forgatja Lina Lamont ünnepelt színésznő oldalán. Bár az életben nem vonzódik a dekoratív ám üresfejű nőhöz, a filmek által sugallt képzelt románcukat a sajtó szenzációként tálalja.

Mikor megjelenik a hangosfilm, a gyönyörű, de sajnos énekhanggal nem rendelkező és amúgy is borzalmas beszédhanggal megáldott Linát a kezdő énekes-táncosnő Kathy Selden szinkronizája, akibe Don beleszeret.

Ha ez a kis filmes összeállításunk meghozta a kedved a tánchoz, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot és látogass el tanfolyamunkra.
Találkozunk a parketten!