8 táncos tipp az önbizalmad növeléséhez

8 táncos tipp az önbizalmad növeléséhez

A tánc világába lépve sokak önbizalma nagyon könnyedén meginoghat. Sok kezdő táncos úgy érzi, hogy ha a nadrágmérete nem 34-es vagy annál kisebb, akkor az ő testalkata nem megfelelő ahhoz, hogy „igazi” táncossá váljon.

Sajnos ez a berögződött elképzelés nem csak az ő fejükben létezik: vannak olyan instruktorok, oktatók, akik ezt még meg is erősítik azzal, hogy egyébként egészséges táncosaikat különféle sanyargató diétára fogják a „cél elérése érdekében”.

Ez az út különösen a balett világában volt megszokott, de sajnos átragadt a legtöbb másik táncos műfajra is. A táncosok – a társadalom által elfogadott kép szerint – magasak, légiesek és nádszál karcsúak. Sokak fejében ma is úgy van, hogy ha nem rendelkezem ezzel a testalkattal, akkor semmi keresnivalóm nincs a táncparketten.

az-önbizalom-tanulható

Napjainkban azonban a baletten kívül már számos más egyéb táncstílus létezik. Annyira széles már a paletta, hogy mindenki meg tudja találni a számára megfelelő stílust. Egyre elterjedtebbek azok a tánctanfolyamok, amelyek kifejezetten felnőtteknek szólnak és céljuk nem a „tökéletes előadóművész” faragása a jelentkezőkből, hanem az, hogy a résztvevők teljes szívvel és lélekkel élvezzék azt, amit csinálnak, és amiről a tánc, – ha mélyen belegondolunk – igazán szól.

Most pedig lássunk pár tippet, amely segít növelni az önbizalom egyik alap-pillérjét, a pozitív testképet. Akár táncoktató, akár táncos növendék vagy, ezek segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad a parketten, vagy, hogy segíteni tudj tanítványaidnak elérni a megfelelő önbizalom szintet.

Vedd észre és értékeld tested pozitív tulajdonságait

Az emberi test és mindaz, amire képes igazán elképesztő és csodálatos. Ha azonban csak mindarra fókuszálsz, amit nem szeretsz benne – a combod vastagsága, vagy nem elég lapos a hasad, esetleg van pár úszógumid – akkor a jó tulajdonságokat agyon nehéz észrevenni.

A tökéletlenségek keresése és a rajtuk való állandó görcsölés helyett keresd meg az erősségeidet: Magasra tudsz ugrani? Erősek a lábaid? Rugalmas vagy? Gyorsan tudsz reagálni? Jó a zenei hallásod? Mindenkinek van legalább egy terület, amiben erősebb, csak meg kell találni, és erre fókuszálva kihozni belőle a legtöbbet.

Készíts egy önbizalom növelő listát azokról a dolgokról, amiket szeretsz magadban

Ezt kicsit kényelmetlennek érezheted, hiszen kultúránkban az önfényezést nem tartják túl jó dolognak. Azonban az egészséges önbizalom nem káros, és igen fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen az értékeivel. Itt nem csak a testi adottságokra, hanem a belső tulajdonságokra is gondolunk. Gondold át mélyebben, ne ragadj le a külsőségeken. Ha szép a mosolyod, ha önzetlen vagy, esetleg kitartó, könnyen lelkesedő vagy nagy az empatikus képességed – ezeket mind írd fel a listádra.

Igen valószínű, hogy jóval több pozitív tulajdonságod van, mint negatív. Nincs más dolgod, mint a fókuszodat az előbbiekre helyezni és a jó tulajdonságaidat tudatosítani s erősíteni. Hidd el, ez hamar meg is látszik majd az önbizalmadon.

 

Emlékezz, az igazi szépség belülről fakad!

Ha magabiztos vagy és alapvetően pozitív életszemléletű, mérföldekkel jobban érzed magad és ez a külsődön is meglátszódik. Ezért nagyon fontos, hogy mindig emlékezz arra a bölcsességre, hogy az igazi szépség belülről fakad. Minden, amit a testeden belül érzel – öröm, humorérzék, kedvesség, jóság – kisugárzik belőled, a többi ember ezt érzékeli igazán.

a szépség belülről fakad

Az igaz barátok jót tesznek az önbizalom növekedésének

Ha folyton olyan emberekkel veszed magad körbe, akik állandóan negatívak, kritizálnak és lehúznak, az nem tesz túl jót az önbizalmadnak. Helyettük vedd magad körbe olyanokkal, akik a jót látják meg benned, szintén pozitívan, nyitottan és rugalmasan állnak az élethez. Olyanokkal, akik inspirálnak, akik a folytonos kesergés helyett célokról és álmokról mesélnek neked. Pozitív szemléletű emberek körében sokkal könnyebben tudsz te is pozitív maradni.

találj pozitív beállítottságú barátokat

Viselj olyan táncos ruhákat, amelyekben jól érzed magad

Egy megfelelően megválasztott táncos edzőruha vagy tánccipő sokat dobhat a megjelenéseden, és így az önbizalmadon is.

Válassz olyan kialakítású cipőt, amelyben könnyedén tudsz mozogni és jól tartja a lábadat. Nyugodtan engedd el a fantáziádat és vedd meg azt a szép színes és kövezett cipőt, ha az tetszik. Már nagyon sokféle táncos gyakorló-ruházat létezik, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Szuperül passzolnak, követik a mozgást, a szoknyák, ha beépített nadrággal vagy bodyval rendelkeznek, akkor nem kell attól sem félni, hogy elmászik a helyéről. Internetes oldalakról ezeket ma már szinte fillérekért be lehet szerezni.

A lényeg az, hogy válassz az edzésekre olyan ruházatot, amiben igazán dögösen és egyszerre kényelmesen és biztonságosan érzed magad.

Szűrd ki a negatív gondolatokat

Napjainkban a közösségi oldalakról és reklámokból csak úgy árad a sok negatív üzenet, amelyeknek lehetetlen megfelelni, és amitől az ember nagyon frusztráltnak tudja érezni magát.

Fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy amiket ott látunk, a fele sem igaz és kezdjük el tudatosan megszűrni mindazt, amit nézünk, olvasunk vagy meghallgatunk. Tegyük le néha az okostelefont és tabletet és töltsük inkább az időnket minőségien szeretteink körében (vagy a táncteremben).

Légy egészséges

A pozitív testkép és önbizalom nem csak a már meglévő jó tulajdonságaink elfogadásáról és ünnepléséről szól. Ha úgy érzed, az egészséges érdekében le kellene adni pár kilót, akkor láss neki. Egyél több zöldséget és gyümölcsöt, és -kevesebb nasit -, mozogj kicsit többet. Már kisebb változásokkal is egész nagy eredményeket tudsz elérni nem csak azon, ahogy kinézel, de azon is, ahogy érzed magad a bőrödben.

Túlzásba se vidd azonban! Akárki is mondja, sose éheztesd magad vagy tölts napokat az edzőteremben túlhajtva magad.

Figyelj másokra is

Van az úgy, hogy túlságosan is a saját nyűgünkkel vagyunk elfoglalva. De ha néha figyelmünket a körülöttünk lévőkre fordítjuk és megpróbálunk nekik segíteni – már ettől is értékesebbnek érezhetjük magunkat. Van olyan területe a táncnak, amiben jónak érzed magad? Jobban megy az új koreográfia? Jobban érzed a zenét? Gyakorolj együtt olyan társaddal, aki lemaradt a koreográfiával vagy nehézségekkel küzd.

Észre fogod venni, hogy amint már nem a saját bajodra fókuszálsz, azonnal elégedettebbnek és boldogabbnak fogod magad érezni.